In de media: oefensessie met VR in de Stentor

Stentor

Tijdens live bijeenkomsten van de Online Speechacademy, wordt regelmatig geoefend m.b.v. de VR Pitchsimulator. Dit is een set-up, waarmee je in een veilige omgeving kunt oefenen voor virtueel publiek. Op dinsdag 7 november was De Stentor bij zo’n oefening aanwezig. Zij deden hiervan verslag in de krant én online.

Mark Broersma  

Presentatieangst te lijf met een virtueel publiek

VIDEO: De één staat zelfverzekerd voor grote congreszalen te spreken, terwijl de andere al flink de zenuwen krijgt bij een spreekbeurt. Hoe kun je van die spreekangst afkomen of jezelf op presentatiegebied verbeteren? In de Stadkamer in Zwolle probeerden ze het gisteren op een moderne manier: virtual reality (VR).

Nicky krijgt deze middag voor het eerst de VR-bril op haar neus. ,,Ik heb geen idee wat ik kan verwachten.” Ze is één van de vijf deelnemers aan deze training van presentatiecoach Marije Wielenga uit Zwolle. ,,Het is een mooie moderne toepassing om te leren spreken”, zegt Wielenga. ,,Het is heel veilig.”

Volgens Wielenga zijn de sessies met deze VR Pitchsimulator een goede manier om over je speechangst heen te komen. Het grote voordeel? ,,Het is een virtueel publiek dat je niet genadeloos kan afstraffen. Bij de deelnemers gisteren viel het mee, maar over het algemeen vinden mensen het spreken voor publiek heel eng. Spreken voor publiek wordt door sommige mensen spannender gevonden dan de angst voor de dood of voor spinnen. Daarom is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren om te oefenen. Zonder die enge ervaring kun je door ervaring met de Pitchsimulator een betere spreker worden en dat geeft je een voorsprong als je later voor een echt publiek staat.”

“Spreken voor publiek wordt door sommige mensen spannender gevonden dan de angst voor de dood of voor spinnen” – Marije Wielenga

De deelnemers houden tijdens deze training met de VR-bril op een presentatie. Het virtuele publiek kan door middel van knoppen worden beïnvloed. Zo kunnen ze met elkaar roezemoezen en gaat er af en toe een telefoon af. De Pitchsimulator meet tegelijkertijd onder andere de bewegingen van de spreker en welke kant er vaak wordt opgekeken. Coach Marije en de andere aanwezigen kijken daarnaast nog naar de snelheid waarmee wordt gesproken, de opbouw van de presentatie of het gebruik van het woord ‘eh’.

Heftig

Nicky is opgelucht dat de bril na haar presentatie weer af kan. ,,Pfff, heftig dit. Gelukkig deed het publiek helemaal niks.” Zelf heeft ze geen presentatieangst, maar ze ziet in haar werk genoeg mensen die daar wel grote moeite mee hebben. ,,Het feit dat mensen spreken soms dus enger vinden dan doodgaan, zegt eigenlijk wel genoeg.”
Ook zij is overtuigd van de hulp die VR kan bieden om van die spreekangst af te komen. ,,Het is zo realistisch.”

 

Werklozen

Brainstud, het bedrijf dat de VR-software ontwikkelt, denkt erover na om deze technologie ook op andere terreinen in te zetten. Bijvoorbeeld met het helpen van werklozen bij het vinden van een baan door een sollicitatiegesprek na te bootsen. Het bedrijf is hierover met de gemeente in gesprek.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *