Hoe een waardevolle presentatie beklijft
Blog, SpreektipsIn deze blog wil ik je leren hoe je zorgt dat waardevolle informatie beklijft bij je publiek. Dat ze het opnemen als een spons. En, omdat jij je mogelijk al in vakantiesferen bevindt… Of er al weer van aan het afkicken bent… een vakantiemetafoor!
Jouw publiek heeft af en toe een break nodig. Net als jij, van je werk. Door rust beklijft je boodschap beter.
Merk jij dat je werk je energie kost? Ook al werk je, hoop ik voor jou, met heel veel plezier? Herken jij het gevoel dat je toe bent aan vakantie? Om weer even te ontstressen, stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven? Om dingen weer in perspectief te kunnen plaatsen?
Dat gevoel kan jouw publiek ook hebben als jij ze inspireert met een verhaal. Vanuit je enthousiasme deel je veel kennis en ervaring. Hoe leuk je het ook brengt, hoe waardevol het ook is, jouw toehoorders hebben regelmatig een adempauze van jou nodig. Om te kunnen laten landen wat je vertelt. Gun je publiek wat jij jezelf ook gunt in de vakantie, give them a break!
Misschien is dat makkelijker gezegd dan gedaan… Omdat jij de neiging hebt als een sneltrein te presenteren. En 1 seconde voor jouw gevoel op het podium 10 seconden duurt… Daarom een paar tips:
1: Geef je publiek in gedachten de tijd om te reageren.
Hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Als jij tijdens je presentatie blijft praten, geef je je publiek die tijd niet. Gevolg is dat het verhaal langs de mensen heen gaat. En dat wil je niet.
Mijn tip: stop regelmatig met praten. En doe dan in gedachten net alsof je je publiek iets hebt gevraagd, waar ze ja of nee op kunnen antwoorden. Kijk even rond in de zaal terwijl je stil bent. Had het publiek nu ja kunnen knikken of nee kunnen schudden in de tijd dat jij stil bent gevallen? Dan heb je voldoende tijd genomen je zin te laten landen. En kun je verder gaan met je verhaal.
2: Volg je ademhaling.
Als je dan toch bewust ademhaalt, probeer dit dan te doen vanuit je buik en niet vanuit je borst. Hier word je nóg rustiger van… mocht je last hebben van gezonde spanning terwijl je staat te praten
3: Probeer eens bewust meer en langere pauzes te maken dan gewoon voelt.
Deze tip zou ik alleen uitproberen in een omgeving waar je veilig kan oefenen met spreken in het openbaar. Bij een groep vrienden bijvoorbeeld, of bij een spreekclub. Licht van te voren iemand in over het doel van je oefening en vraag of hij / zij wil letten op de pauzes.
Ga na je presentatie bij jezelf na, hoe voelde het zoveel rust te pakken? Gewoon of ongewoon? Gemakkelijk of ongemakkelijk? Ga dan bij de persoon na die je hebt gevraagd mee op te letten hoe hij / zij het ervaren heeft. Komen jullie ervaringen overeen?
Mijn ervaring is dat pauzes die ik inlas als spreker voor mijn gevoel heel lang duren. Terwijl mijn publiek dat helemaal niet zo ervaart. Nu ik mijn eigen ‘waarheid’ met die van anderen heb getoetst vind ik het makkelijker rustmomenten toe te passen in mijn presentatie.
Inzicht in de beleving van jouw stiltes bij je publiek gun ik jou ook! Ga lekker met jezelf aan de slag, give yourself a break! ?
Samenvattend:
Informatie die je vertelt moet verwerkt worden door de hersenen van je publiek. Geef ze hier de tijd voor en las bewuste pauzes in tijdens je presentatie.
Ben jij een professional in jouw vakgebied en er klaar voor (nog) beter te leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! In september start ik met een nieuwe training waar je met 30% korting aan deel kunt nemen. Neem een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of neem contact op voor meer informatie: 0621968382 || marije@marijewielenga.nl.
Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!