Hoe VR je kan helpen beter te presenteren

,

Virtuele realiteit, beter bekend als ‘Virtual Reality’ (VR): met een bril op begeef je je in een hele andere wereld dan dat je fysiek, daadwerkelijk bent. Ik ben razend enthousiast over de ontwikkelingen op dit gebied, voornamelijk in het onderwijs. Daarom zet ik het in tijdens mijn werk als presentatietrainer.

Ik krijg veel vragen over mijn werk met de ‘pitchsimulator’. Een VR tool die is ontwikkeld door Brainstud, een bedrijf dat zich inzet voor modern en toegankelijk onderwijs. In deze blog deel ik 5 redenen waarom ik graag met VR werk om mijn klanten te helpen betere sprekers te worden.

VR presenteren Marije Wielenga

Mijn redenen om met VR te werken als presentatietrainer

1. De kracht van de realiteit

In een training is het belangrijk een veilige leeromgeving te creëren. En leerlingen te laten leren, door ze te laten DOEN. Ik combineer deze twee elementen met VR. Na de voorbereiding van een presentatie, creëer ik een praktijkervaring zonder dat hij écht is. De virtuele wereld wekt stress op waar je mee hebt te dealen tijdens het oefenen. Toch is de leeromgeving veilig, omdat je publiek niet bestaat uit mensen van vlees en bloed.

Bij Brainstud kunnen ze een virtuele omgeving aanpassen naar iedere gewenste locatie. Je kunt oefenen vanaf een podium óf anders… Als bedrijf kun je je eigen vergaderzaal of kantine laten digitaliseren. Om het gevoel van realiteit nóg sterker te maken voor jouw medewerkers die werken met de VR tool.

Virtueel publiek is heel vergevingsgezind. Het zijn geen échte mensen.

2. Een objectieve meting van prestaties

Het is verstandig je publiek om feedback te vragen na het geven van een presentatie. De kans bestaat wel, dat de bevindingen uiteenlopen. Omdat ieder een eigen mening heeft en niemand 100% objectief is. De computer is dat wel…

Tijdens je oefening met VR meet de tool waar en hoe lang je kijkt naar punten in het publiek. Hij brengt je toonhoogte én volume in beeld, en de bewegingen die je maakt. Binnenkort is het zelfs mogelijk je hartslag te meten en stopwoorden te tellen. Alles wordt aan het einde van je presentatie samengevat in een rapport. Super objectief en interessant.

3. Het monitoren van ontwikkeling

Door op verschillende momenten te oefenen met de tool kun je metingen met elkaar vergelijken. Zo kun je zien hoe jouw spreekvaardigheid zicht ontwikkelt. Ik vind dit voornamelijk voor mijn Online Speechacademy heel waardevol. Gedurende het traject zijn er verschillende oefen- en daarmee meetmomenten. De uitkomsten analyseren we en zetten we om in leerdoelen en/of verbeterpunten.

Feedback van mensen is subjectief. Feedback van een computer is objectief.

4. De mogelijkheid zelfstandig te oefenen

Mét begeleiding reageert je virtuele publiek op jouw presentatie. Ik kan, vanachter de knoppen, luisteraars op het puntje van hun stoel laten zitten. Of onrustig met elkaar laten smoezen. Maar ook zonder begeleiding heeft de VR tool waarde. Het publiek beweegt niet mee en je zult zelfstandig de meting moeten analyseren. Maar, wel beleef je de ervaring met het spreken voor een virtueel publiek. Wat heel wat anders is als het gebruikelijke oefenen voor de spiegel…

VR maakt het mogelijk te kunnen oefenen zonder trainer

5. De FUN factor

Ik vind dat leren leuk moet zijn. Want als je plezier beleeft in het leren, leer je sneller, gemakkelijker en meer. Spreken voor een virtueel publiek in een hele realistische setting geeft een kick. En daarmee werk je op een hele gave en onschuldige manier aan een van de grootste angsten die wij kennen als mens: spreken in het openbaar.

Wil jij beter leren spreken met behulp van VR? Laat het mij weten!

Samenvattend:

VR kan je helpen een betere spreker te worden. Als presentatietrainer werk ik graag met deze tool, omdat hij de realiteit goed nabootst. Prestaties worden gemeten waardoor je je ontwikkeling kunt monitoren. Je kunt zelfstandig oefenen en ervaren wat spreken voor een virtueel publiek met je doet. En, tot slot werk ik er graag mee, omdat leren spreken met behulp van deze tool erg leuk is.

Ben jij een professional in jouw vakgebied en er klaar voor (nog) beter te leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! In september start ik met een nieuwe training waar je met 30% korting aan deel kunt nemen. Neem een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of neem contact op voor meer informatie: 0621968382 || marije@marijewielenga.nl. 

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Woorden breng je door ze uit te spreken. De klank van je stem doet veel met het oordeel van je publiek, of ze het prettig vinden om naar je te luisteren of niet. De kunst is toonhoogte af te wisselen, evenals het volume van je stem (hard/ zacht). In mijn trainingen kan ik deze factoren goed in kaart brengen met behulp van de VR Pitchsimulator. Meer hierover kun je lezen in mijn blog “Hoe VR je kan helpen beter te presenteren”. […]

  2. […] live bijeenkomsten van de Online Speechacademy, wordt regelmatig geoefend m.b.v. de VR Pitchsimulator. Dit is een set-up, waarmee je in een veilige omgeving kunt oefenen voor virtueel […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *